Zváracia technika Elektrické náradie Ručné náradie Stavba a dielňa Ochranné pomôcky Chémia a prípravky

História zvárania: Ako vlastne vzniklo?

Zváranie kovov má bohatú históriu, ktorá siaha až do staroveku. Prvé dôkazy o zváraní pochádzajú z doby bronzovej, okolo roku 2000 pred Kristom, keď Egypťania a východní Afričania používali kováčske zváranie na spájanie kovových kusov. V 19. storočí sa objavili prvé moderné techniky zvárania, ako napríklad zváranie plameňom a elektrickým oblúkom, ktoré umožnili spojenie kovov bez nutnosti ich roztavenia. Vynález zváracích agregátov začiatkom 20. storočia zrevolucionalizoval priemysel. Zváracie stroje, ako sú oblúkové zváračky a MIG/TIG zváračky, umožnili presné a efektívne spájanie rôznych druhov kovov. Tieto technológie sa neustále vyvíjajú, čím sa zváranie stáva rýchlejším, bezpečnejším a spoľahlivejším.

História zvárania.jpg

 

Zaujímavosti a história podľa jednotlivých metód

 

MIG/MAG zváranie

MIG (Metal Inert Gas) / MAG (Metal Active Gas) zváranie je metóda, ktorá používa ochranný plyn na ochranu zvarového kúpeľa pred kontamináciou z atmosféry. Rozdiel medzi MIG a MAG spočíva v type ochranného plynu:

História:

Výhody:

 

TIG zváranie

TIG (Tungsten Inert Gas) zváranie, tiež známe ako GTAW (Gas Tungsten Arc Welding), využíva volfrámovú elektródu, ktorá nie je spotrebovateľná, a inertný plyn, zvyčajne argón, na ochranu zvarového kúpeľa.

História:

Výhody:

 

MMA zváranie

MMA (Manual Metal Arc) zváranie, tiež známe ako SMAW (Shielded Metal Arc Welding), využíva obalenú elektródu, ktorá sa taví a vytvára zvarový kov. Počas zvárania sa obal elektródy spaľuje a vytvára ochrannú atmosféru, ktorá chráni zvarový kúpeľ.

História:

Výhody:

Orbitálne zváranie

Orbitálne zváranie je automatizovaný proces zvárania, ktorý sa využíva hlavne na zváranie rúrok a potrubí. Zvárací horák sa pohybuje po obežnej dráhe okolo pevnej rúrky, čo umožňuje vytváranie konzistentných a kvalitných zvarov.

História:

Výhody:

Každá z týchto metód má svoje špecifické využitie a je vybraná na základe požiadaviek na kvalitu zvaru, materiálov, ktoré majú byť zvarené, a prevádzkových podmienok. Vyberte si tú správnu pre Vás.

Nákupný košík